Jaarrekening 2018

Sociaal domein

Prestaties

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Handhaven en sanctioneren

Er zijn in 2018 86 maatregelen opgelegd in het kader van participatie. Dit is lager dan geprognosticeerd. De vrijblijvendheid bij participatie blijft een aandachtspunt.

Inzetten werkgeversteam

Het werkgelegenheidsteam wordt ingezet om bijstandsgerechtigden te bemiddelen en plaatsen op de arbeidsmarkt. Daartoe worden ook arrangementen met ondernemers afgesproken.

In 2018 hebben we ons vooral gericht op:

  •

Optimalisering ketensamenwerking Participatie & Inkomen (maatregelenpakket): In 2018 hebben we gewerkt aan de optimalisatie van de participatieketen. Het is echter nog te vrijblijvend en er wordt onvoldoende gestuurd.

  •

Jongeren in de bijstand en inwoners met langjarige afstand tot de arbeidsmarkt in beweging krijgen: In het kader van jeugdwerkloosheid zijn er tal van initiatieven gestart, zodat jongeren alsnog hun startkwalificatie behalen of om hen aan het werk te helpen.

  •

Uitstroom vergunninghouders naar werk: In navolging van de bestuurlijke opdracht is er specifiek ingezet op een versnelling van arbeidsparticipatie voor vergunninghouders. Een specialistisch tijdelijk projectteam binnen het programma Migratie en Inburgering heeft volgens een specifiek ontwikkelde aanpak en werkwijze een constructieve bijdrage geleverd met betrekking tot de uitstroom van bijstandsgerechtigden met een tijdelijke verblijfsvergunning naar betaalde arbeid (23 procent van het totaal). Deze werkwijze vormt de basis voor het nader uit te werken beleid conform de richtlijnen voor de nieuwe Wet Inburgering 2020.

  •

Inzet participatiebedrijf: In 2018 is het participatiebedrijf deels doorontwikkeld op basis van methodiek en portfolio. Er is nu sprake van een breed portfolio.

  •

Verhogen inzet effectieve 2e lijns re-integratiedienstverlening: Op basis van de matrix arbeidsmarkt is beoordeeld of trajecten kosteneffectief zijn en of deze voortgezet moeten worden. Bij het participatiebedrijf wordt het portfolio voortdurend doorontwikkeld op basis van resultaten van wetenschappelijke onderzoeken, best practices en eigen ervaringen.

  •

Algemeen stimuleren van de uitstroom: We hebben de uitstroom uit de bijstand gestimuleerd via werkgelegenheidsprojecten, sociaal ondernemingen en social return afspraken. Daarnaast heeft er inkoop plaatsgevonden op het gebied van Maatschappelijke Deelname en Werk en het Persoonsgebonden re-integratiebudget (PRB). Met name voor jongeren zijn er tal van andere initiatieven en projecten gestart om jeugdwerkloosheid te bestrijden.

  •

Werkgelegenheidsprojecten in de zorg/schoonmaak: In 2018 heeft het project met Gascogne succesvol plaatsgevonden, waardoor meer dan 100 deelnemers deels zijn uitgestroomd.

ga terug