Jaarrekening 2018

Sociaal domein

Prestaties

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Aanpakken schuldenproblematiek

In 2018 zijn vijf Werkplaatsen Financiën XL in de wijk geopend om inwoners met financiële vragen laagdrempelige ondersteuning te bieden. In deze werkplaatsen zijn budgetcoaches vanuit de gemeente actief die individuele begeleiding bieden aan inwoners met als doel de zelfredzaamheid van inwoners op het gebied van financiën te verhogen. Tevens wordt er ingezet op preventie en zijn er korte lijnen met betrokken partijen ten behoeve van de integrale schulddienstverlening, zoals budgetbeheer, Sociaal Raadsliedenwerk en de Vrijwillige Hulpdienst. Daarnaast is er in 2018 samenwerking met enkele bewindvoerders gestart om inwoners die klaar zijn voor uitstroom een passend nazorgtraject te bieden.

Mogelijk maken Hulp bij huishouden

We hebben inwoners met huishoudelijke hulp de noodzakelijke ondersteuning geboden, zodat zij kunnen wonen in een schoon en leefbaar huis. In 2018 is de omslag gemaakt naar resultaatfinanciering.

Ondersteunen zelfstandig wonen

Daar waar ondersteuning in de sociale basis of door generalisten ontoereikend was, is door generalisten specialistische ondersteuning ingezet in de vorm van 2e lijns ambulante ondersteuning om sociale problemen op te lossen.

Inzetten 1e en 2e lijnsondersteuning waar nodig

Vanuit maatwerkarrangementen is voor volwassenen ambulante 2e lijnsondersteuning ingezet indien nodig. Door de inzet van 1e lijns ondersteuning van generalisten is een afname van 2e lijns ondersteuning zichtbaar geworden.

In 2018 hebben we ons vooral gericht op:

  •

Meer begeleiding door stichting WIJeindhoven in de 1e lijn: Generalisten van Stichting WIJeindhoven zijn meer begeleiding gaan bieden in de eerste lijn, waardoor we afname zien van inzet ambulante tweedelijnsproducten.

  •

Aansluiting zoeken bij dagactiviteiten in de sociale basis (maatregelenpakket): We hebben onderzocht of het aanbod van de laagdrempelige dagactiviteiten in de sociale basis verbreed kan worden door een mix van tweedelijnsondersteuning dagbesteding in laagdrempelige dagactiviteiten te stimuleren.

  •

Doorontwikkeling van de steunwijzer (maatregelenpakket): In 2018 is er aandacht geweest voor de verbetering van de Steunwijzer, wat bij heeft gedragen aan de zichtbaarheid en vindbaarheid van activiteiten in de sociale basis.

  •

Inkoop en toewijzing op basis van nieuwe productendienstencatalogus met meer passende tarieven: De tarieven van producten in de productendienstencatalogus zijn aangepast binnen de huidige bestuurlijke aanbesteding. Daarnaast hebben we inhoudelijk de producten aangescherpt.

  •

Nieuwe aanbesteding met beperking van aantal aanbieders en inzet van budgetplafonds: We hebben binnen de bestaande bestuurlijke afspraken nieuwe tarieven en budgetplafonds vastgesteld. Tevens is een aanbiederstop doorgevoerd. hierdoor hebben we het aantal aanbieders weten te verminderen.

  •

Aanpak schuldenproblematiek: In 2018 zijn vijf Werkplaatsen Financiën geopend in Eindhoven. Daarnaast zijn een aantal budgetcoaches gestart met het bieden van individuele begeleiding op het gebied van financiën.

  •

Doorontwikkeling Huishoudelijke hulp (maatregelenpakket): We zijn met onze partners in gesprek over te behalen resultaten, waarbij we de regie over de individuele wensen en doelen terugleggen bij de inwoner.

ga terug