Jaarrekening 2018

Sociaal domein

Prestaties

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Bevorderen uitstroom en beperken instroom ambulante jeugdhulp

Kinderen en jeugdigen die tijdelijk extra ondersteuning nodig hadden, hebben ambulante jeugdhulp ontvangen. In 2018 is een maatregel ingevoerd, waarbij de indicatieduur van ambulante ondersteuning beperkt is. Daarmee is uitstroom uit de ambulante jeugdhulp bevorderd.

Bevorderen uitstroom en beperken instroom jeugd verblijf, meer opvang in gezinssetting

In 2018 is de instroom in jeugdhulp verblijf beperkt door een kritischer indicatiestelling aan de voorkant. Activiteiten zijn uitgevoerd om te stimuleren dat kinderen en jeugdigen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen zoveel mogelijk opgevangen kunnen worden in pleeggezinnen en gezinshuizen.

In 2018 hebben we ons vooral gericht op:

  •

Beperken zij-instroom jeugdhulp medisch verwijzers (maatregelenpakket): In 2018 is een convenant afgesloten tussen Stichting WIJeindhoven, de drie zorggroepen van de huisartsen en het VVT-platform over een betere doelmatigere samenwerking in de wijk.
In 2018 zijn voorbereidingen getroffen voor een protocol medisch verwijsroute, welke een werkwijze vormt voor jeugdhulpaanbieders hoe te handelen na een medische verwijzing.

  •

Versterken wijkgerichte samenwerking: Maatwerkafspraken tussen onderwijs, Stichting WIJeindhoven en jeugdhulpinstellingen zijn gemaakt over in te zetten ondersteuning bij jeugdigen op raakvlak onderwijs en zorg. De inzet van gespecialiseerde kinderopvang is onderdeel hiervan.

  •

Knelpunten overgang 18-/18+: Een aantal verbeteracties is uitgevoerd om deze overgang te versoepelen, zoals afspraken met zorgkantoor over GGZ zorg, verlenging pleegzorg naar 21 jaar en inrichting van een tijdelijke maatwerktafel om regionale knelpunten op te pakken.

  •

Versterken opvoedondersteuning: Er is uitvoering gegeven aan het programma versterken opvoedondersteuning, er zijn thematafels en een sociale markt georganiseerd met partijen uit het veld over opvoed- en opgroeiondersteuning.

  •

Verkorten duur verblijf, minder intramuraal en meer flexibele inzet: In 2018 is actieplan pleegzorg uitgevoerd om te komen tot meer inzet pleegzorg, onderdeel daarvan was een publiciteitscampagne, gericht op werving van pleegouders. Daarnaast heeft in 2018 een regionale werkgroep van aanbieders en gemeenten met advies van jongeren en ouders aanbevelingen geformuleerd om te komen tot goede verblijfszorg.

  •

Inkoop en toewijzing op basis van nieuwe productendienstencatalogus met meer passende tarieven: In 2018 zijn de tarieven voor de producten jeugd in de productendienstencatalogus opnieuw berekend.

  •

Voorbereiden tot mogelijke invoering budgetplafonds per (uiterlijk) 2019: Vanuit budgetbeheersing zijn budgetplafonds berekend per deeltaakveld voor Wmo en Jeugd. Deze zijn vertaald naar budgetindicaties per aanbieder.

ga terug