Jaarrekening 2018

Volksgezondheid en milieu

Prestaties

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Saneren en onderzoeken locaties

Om milieu-gezondheidsrisico’s te beperken worden te hoog belaste situaties onderzocht en gesaneerd. Ten aanzien van bodem, geluid en risico’s zijn er autonome saneringsprogramma’s. Ten aanzien van lucht zijn veelal verkeersmaatregelen nodig.

Verbeteren woonsituatie

De gemeente werkt al enkele jaren aan kwaliteit van leven in een duurzaam en gezond Eindhoven. Ter ondersteuning daarvan is medio 2016 de Brabantse Health Deal (BHD) gesloten. Met de aanpak wordt geanticipeerd op eisen van de Omgevingswet.

Toegankelijk maken van platform

Het platform 040goedbezig.nl is in 2018, toen het 3 jarige contract met Nudge.nl afliep, offline gegaan. Het heeft niet tot het resultaat geleid dat we gehoopt had. Inwoners waren weinig gemotiveerd om zelf informatie en verhalen op het platform te plaatsen. Die informatie is er in die 3 jaar door de gemeente opgezet en dat kostte veel tijd. Daarom is besloten het contract met Nudge.nl niet te verlengen. Alle Eindhovense projecten staan wel nog op de landelijke site (Nudge.nl).

In 2018 hebben we ons vooral gericht op:

  •

Bijdragen aan een duurzame en gezonde stad: Beperken van de gezondheidslast van milieubronnen (lucht, geluid, straling, bodem) in de bestaande stad en bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. De Brabantse Health Deal is in belangrijke mate gerealiseerd. Er is een projectplan uitgewerkt voor het beoogde Eindhovense IABR 2018-2020 atelier. Het college heeft besloten er geen uitvoering aan te geven.
De BHD liep tot medio 2018. Het project is met betrokken partners geëvalueerd. BrabantStad heeft aangegeven ermee door te willen (Agenda 2018-2021) onder de noemer Gezond Brabant (zie summit gezonde en duurzame leefomgeving). Er is een concept vervolgplan gemaakt dat bijdraagt aan de opgaven van de Omgevingswet.  
Door de samenwerking binnen de Brabantse Health Deal is het instrument Brabantse Omgevingsscan (BrOS)  gemaakt, waarmee de gezondheidsbeleving van o.m. milieubronnen op de kaart wordt ontsloten.

  •

Additioneel saneringsbudget resterende knelpunten lucht: Voor de resterende luchtkwaliteitsknelpunten (Vestdijk, Mauritsstraat, Keizersgracht, Emmasingel) zijn door het ministerie van IenW additionele middelen aan Eindhoven toegekend (december 2018; 2 miljoen).
In samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is een vervolg op het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) voorbereid en vastgesteld.
Er zijn bijdragen geleverd aan het door het ministerie van IenW in voorbereiding zijnde Schone Lucht Akkoord (SLA). Dat richt zich op aanpak van andere bronnen dan wegverkeer.
Het project Longen van de Stad op het Stadhuisplein is in Q1+2 van 2018 uitgevoerd. De gemeten data worden door TUe geanalyseerd en tot eindrapportage gebracht (te verwachten in Q2 2019).

  •

Monitoren fysieke kwaliteit leefomgeving: We hebben de bestaande sensormeetnetwerken (AiREAS, Munisense) in Eindhoven en tools (Milieu-Gezondheid Risico-indicator MGRi) lucht, geluid, straling doorontwikkeld in samenwerking met RIVM (Citizen Science) en de Omgevingsdienst. Het meetnet geluid (Munisense) is ge-update naar een 2.0 versie. Er zijn vergaande voorbereidingen getroffen om het Innovatieve lucht Meetnet AiREAS te updaten naar een regiobreed luchtmeetnet 2.0
Op De Ring is het kruispunt ter hoogte van Piuslaan voorzien van stil asfalt. Met (gecombineerde energie)geluidsanering van woningen aan het spoor in de Hofstraat is een start gemaakt. Het met RIVM in 2017 gemaakte nieuwe instrument Milieu-Gezondheid Risico-indicator is medio 2018 beschikbaar gemaakt op de website van RIVM. Het instrument is ook geschikt als scenario-onderzoeksinstrument.

  •

Bijdragen aan de Omgevingsvisie en Omgevingsplan(nen): Er zijn in samenhang met de programma's Water, Groen, Openbare Ruimte, Duurzaamheid, Milieu) bijdragen geleverd aan de in de maak zijnde concept Omgevingsvisie/Omgevingsplan gericht op behoud c.q. verbetering van de fysieke kwaliteit van de leefomgeving, klimaat adaptieve en duurzame stad.

  •

Klimaatneutrale stad: In 2018 is een start gemaakt met de Regionale Energie Strategie (RES). Samen met de 20 andere MRE gemeenten stellen we een strategie op hoe in deze regio duurzame energie op te wekken en hoe samen te werken.
Van de 3 pionierbuurten aardgasvrij is voor ’t Ven een subsidie gekregen van het rijk van €4,6 miljoen waarmee deze buurt de komende jaren daadwerkelijk van het aardgas afgehaald kan worden door aan te sluiten op het warmtenet en onze biomassacentrale. Naast het Ven zijn ook in de andere 2 pionierbuurten stappen gezet samen met inwoners om een beeld te krijgen van de kansen om in die buurten van het aardgas af te komen.
Met energie-opwek door zonne-energie hebben we stappen gezet door onder andere de oplevering van zonnepark Welschap, het aanjagen van de 250 grootste dakeigenaren om hun daken vol te leggen met zonnepanelen en de start van de Groene Zone (project waarbij particulieren ontzorgd worden bij het plaatsen van zonnepanelen op hun dak). Met de buurtenchallenge zijn in 4 buurten door marktpartijen initiatieven genomen om particulieren energiebesparende maatregelen te laten nemen. Daarnaast is het woonabonnement opgezet dat vanaf medio 2019 ingezet kan worden door particulieren in Eindhoven om ontzorgd te worden bij de energiebesparing van hun woning.
Op verschillende bedrijventerreinen zijn acties ondernomen om energie te besparen, duurzaam op te wekken of in bredere zin te gaan verduurzamen. Onder andere de Hurk, Flight Forum en BIC. Bij ons eigen vastgoed is in het kader van het Slim Verduurzamen Gemeentelijke Gebouwen de stadhuistoren verduurzaamd van een G label naar een A+++.

ga terug