Jaarrekening 2018

Verkeer, vervoer en waterstaat

Prestaties

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Verbeteren fietspaden

We hebben het aantrekkelijker gemaakt om te fietsen, door de aanleg van hoogwaardige snelfietsroutes op de Stoutheuvel als onderdeel van de Slowlane, door het asfalteren van bestaande tegelfietspaden en door het verbeteren van fietsoversteken, zoals op het kantorencluster van Flight Forum.

Vernieuwen verkeersregelinstallaties

In 2018 zijn 11 van de 13 geplande verouderde verkeerslichten vervangen. Door de afstemming met andere werkzaamheden is er geschoven met de vervangingen. De vernieuwde verkeerslichten hebben geleid tot een betere verkeersdoorstroming (en daarmee ook betere luchtkwaliteit), betere verkeersveiligheid en daarmee hebben we innovatieve smart mobility projecten gefaciliteerd en mogelijk gemaakt voor de toekomst. Bovendien hebben we een groot deel van de verkeerslichten aangesloten op glasvezel.

Onderhouden wegen

Bij de planvoorbereiding en uitvoering van de onderhoudsprojecten in 2018 is een bijdrage geleverd aan de realisatie van een aantrekkelijke en leefbare stad. Hier is invulling aan gegeven door te ontharden en vergroenen, zoals in de Michelangelolaan en Kosmoslaan. De uitvoering van projecten heeft enige vertraging opgelopen als gevolg van afstemming met andere werkzaamheden en een tekort aan ontwerpers openbare ruimte.

Onderhoud en civieltechnische kunstwerken

In 2018 zijn vanuit het onderhoudsprogramma 2018 3 straten heringericht (Michelangelolaan, Jagershoef en Kosmoslaan), de planvorming van 4 projecten afgerond (o.a. Pisanostraat en Venuslaan) en is onderhoud uitgevoerd aan 6 kunstwerken, waaronder de Tongelresebrug.

Reinigen

De stad is in 2018 schoon, netjes en veilig gehouden door het dagelijks reinigen van de openbare ruimte (bijv. zwerfvuil en onkruid verwijderen), het uitvoeren van gladheidsbestrijding en curatieve reparaties.

In 2018 hebben we ons vooral gericht op:

  •

Een toekomstbestendige openbare ruimte : Bij het uitvoeren van groot onderhoud en de inrichting van nieuwe openbare ruimte is het uitgangspunt dat er zoveel mogelijk onthard wordt en zoveel mogelijk vergroend, zoals dit jaar ook bij de Ring Jagershoef en Genovevalaan gebeurd is.

  •

Een openbare ruimte die aansluit bij de menselijke maat: In het kader van de roadmap licht zijn behoeftenonderzoeken onder bewoners uitgevoerd in Gijzenrooij, onder bewoners en gebruikers van de Ring en in 2017 in Woenselse Heide West. De behoeften uit het proefgebied Woenselse Heide West en de Ring zijn in quadruple helix verband verder uitgewerkt tot oplossingen die toegepast gaan worden (zoals maatregelen om het verkeer beter te geleiden).

  •

Uitvoering Bereikbaarheidsagenda Zuidoost Brabant: We hebben een start gemaakt met de uitvoering van de maatregelen uit SmartwayZ.nl en de Bereikbaarheidsagenda Zuidoost Brabant en de visie Eindhoven op Weg, conform de vastgestelde projecten in het Meerjarenplan Stedelijk.
In aanvulling daarop hebben we gewerkt aan de herinrichting van diverse centrumprojecten (Vestdijk, Kanaaldijk Zuid) om invulling te geven aan een autoluw en goed bereikbaar centrum.

  •

Emissievrije mobiliteit: Op het gebied van duurzame mobiliteit hebben we de uitvoeringsagenda Emissievrije Mobiliteit 2018 uitgevoerd, waarbij we gefocust hebben op verminderen van verkeersruimte, veranderen van vervoermiddel en verschonen van gemotoriseerd verkeer dat er rijdt. Een belangrijke stip aan de horizon is het onderzoeken of er draagvlak is voor een emissievrije zone. Hiervoor zijn diverse bijeenkomsten met de stad gehouden en onderzoeken uitgevoerd. Daarnaast hebben we met veranderen ingezet op een autoluwe binnenstad en het stimuleren van openbaar vervoer en (deel)fietsen. Onder andere op de pop-up P+R op Genneperparken. Op het gebied van verschonen zijn we contracten van brandstofverkooppunten aan het vernieuwen, waarin we snellaadinfrastructuur en andere duurzaamheidsmaatregelen stimuleren.

  •

Smart Mobility: We hebben gewerkt aan innovatieve smart mobility projecten via de Brainport Smart Mobility (Landingsplaats) en de testomgeving MobilityMovez.nl. We zijn aangehaakt op de landelijke pilot voor Mobility as a Service (MaaS). Waarin we de gemeentelijke zakelijke kilometers verduurzamen, samen met andere partijen. Hiermee stimuleren we deelinitiatieven in de stad.

ga terug