Een krachtige sociale basis Een krachtige sociale basis die er is voor iedereen en waarin mensen oog en zorg hebben voor elkaar (samenkracht) kan een voorliggend alternatief bieden voor ondersteuning vanuit de eerste en tweede lijn. Het doel is dat inwoners, zo lang dat mogelijk is, kunnen meedoen vanuit eigen mogelijkheden en talenten.
Effectindicatoren
Realisatie 2017
Begroting 2018
Realisatie 2018
% inwoners met beperkte eigen kracht
8%
≤ 7%
8%
Realisatie:
Het percentage is gelijk gebleven aan 2017, maar ligt hoger dan de geprognotiseerde waarde. Vanzelfsprekend zetten we ons in om dit percentage zo laag mogelijk te houden middels (financiële) ondersteuning aan diverse initiatieven in de sociale basis.
Uitleg:
Het percentage wordt bepaald aan de hand van de eigen kracht index . De eindscore is een optelling van de score op zes onderliggende domeinen met metingen op een aantal relevante leefgebieden (financiën, dagbesteding/werk en opleiding, lichamelijke gezondheid, activiteiten in het dagelijks leven, sociaal netwerk en, maatschappelijke participatie). Mensen die gemiddeld ‘slecht’ scoren op de index worden betiteld als personen met beperkte eigen kracht.
Motivatie:
In de visie WIJeindhoven wordt een stevig beroep gedaan op de eigen kracht van inwoners van Eindhoven. Het is daarom relevant om inzicht te hebben in de mate van eigen kracht. Deze indicator berust op scores voor bekende belemmeringen voor zelfredzaamheid en eigen kracht en kan dus voorzien in dit opzicht. De indicator wordt al een aantal jaren toegepast
Beleids- beslissing:
De Kracht van de Stad. Kadernotitie-De Sociale Basis van WIJeindhoven. (juni 2014
% inwoners dat niet meedoet
5%
≤ 4%
6%
Realisatie:
Er is een kleine stijging zichtbaar in dit percentage. Het is onmogelijk om daar één verklaring voor te geven, meerdere factoren kunnen een rol spelen. De indicator wordt bepaald aan de hand van een score die gaat over 'meedoen' op 5 terreinen: werk/studie, sport, vrijwilligerswerk, uitgaan (culturele activiteiten) en lidmaatschap van een vereniging.
Uitleg:
In de leefsituatie-index zijn indicatoren opgenomen die betrekking hebben op een aantal (maatschappelijke) verbanden/activiteiten waaraan iemand kan deelnemen. Het zijn werken en/of studeren, sporten, het doen van vrijwilligerswerk, uitgaan (bezoek aan culturele activiteiten: (pop)concert, opera, toneel, ballet cabaret, musical, film, museum en dansavond of houseparty), en lidmaatschap van verenigingen. Maximaal kan men op alle vijf terreinen meedoen, minimaal op geen enkel terrein. Voor ouderen geldt weer dat meedoen op vier terreinen het maximale is, omdat slechts weinigen nog werken of studeren. Mensen die ‘niet meedoen’ nemen dus aan geen van deze activiteiten deel.
Motivatie:
In een stad met een sterke sociale basis heeft iedereen de mogelijkheid om te participeren. Deze score geeft daarom een indicatie van de kracht van de stad. Het is een beproefde indicator die vergelijking met de situatie uit voorgaande jaren toelaat.
Beleids- beslissing:
nvt
% inwoners dat behoort tot de categorie meest geïsoleerd
6%
≤ 5%
7%
Realisatie:
Er is dit jaar een stijging van 1% waarneembaar. Een mogelijke verklaring zijn de vergrijzing en demografische veranderingen in de samenleving. Er is onverminderd aandacht voor het versterken van samenkracht o.a. via Buurt in Bloei, maar ook binnen allerhande initiatieven in de sociale basis.
Uitleg:
De ‘isolementscore’ is een cijfer dat is gebaseerd op 6 stellingen: er zij mensen met wie ik goed kan praten, ik voel me van andere mensen geïsoleerd, er zijn mensen bij wie ik terecht kan, er zijn mensen die me echt begrijpen, ik maak deel uit van een groep vrienden, mijn sociale contacten zijn oppervlakkig. De indicator laat zien welk deel van de inwoners niet beschikt over een sociaal netwerk om op terug te vallen van voldoende omvang of gehalte.
Motivatie:
Binnen de visie WIJeindhoven doen we een beroep op ‘samenkracht’. Een sterke sociale basis kenmerkt zich door de aanwezigheid van sterke sociale netwerken waarop inwoners kunnen terugvallen. Deze indicator laat zien voor welk deel van de inwoners van Eindhoven dit (nog) niet het geval is. De indicator berust op een instrument dat ook landelijk wordt toegepast .
Beleids- beslissing:
De Kracht van de Stad. Kadernotitie-De Sociale Basis van WIJeindhoven. (juni 2014
Zelfredzaamheid inwoners (ratio zelfredzaam/niet zelfredzaam)
1,55
1,55
1,55
Realisatie:
De waarde is gelijk gebleven aan vorig jaar.
Uitleg:
De indicator geeft de verhouding tussen zelfredzame en niet-zelfredzame inwoners uit het cliëntenbestand van WIJeindhoven weer. Een score boven de 1 betekent meer zelfredzame inwoners dan niet-zelfredzame inwoners. Deze score is, gebaseerd op vervolgmetingen met de zelfredzaamheidmatrix. Bij elke waarde hoger dan 1 is er sprake van een toename van de zelfredzaamheid. Met de zelfredzaamheidsmatrix wordt een gebrek aan zelfredzaamheid zichtbaar gemaakt. De indicator laat zien of en in welke mate daar verbetering in optreedt (meer zelfredzame inwoners)
Motivatie:
Een sterke sociale basis kenmerkt zich door zelfredzame inwoners die vanuit eigen regie en naar eigen kunnen deelnemen aan de samenleving. Generalisten van WIJeindhoven kijken altijd naar de kracht van inwoners en werken samen toe naar meer zelfredzaamheid. Deze score geeft informatie over de mate waarin de zelfredzaamheid van inwoners bekend bij WIJeindhoven toeneemt.
Beleids- beslissing:
De Kracht van de Stad. Kadernotitie-De Sociale Basis van WIJeindhoven. (juni 2014).
Leefsituatieindex buurtmonitor (gemiddelde score)
106
107
105
Realisatie:
Geen significante afwijking.
Uitleg:
De Leefsituatie index laat aan de hand van een aantal participatieterreinen, in één maat zien hoe goed of hoe slecht het gaat met de inwoners van Eindhoven op het terrein van welzijn. De index combineert de resultaten op 8 domeinen van een groot aantal factoren die van invloed zijn op de leefbaarheid van een buurt:, wonen, vrijetijdsbesteding, sociale participatie, sport, vakantie, bezit van duurzame consumptiegoederen, mobiliteit en gezondheid waaronder sociale factoren.
Motivatie:
Het is een veelomvattende, integrale indicator.
Beleids- beslissing:
De Kracht van de Stad. Kadernotitie-De Sociale Basis van WIJeindhoven. (juni 2014).
% inwoners dat uitsluitend gebruik maakt van sociale basis
85,5%
90%
85,5%
Realisatie:
Het percentage inwoners dat uitsluitend gebruik maakt van de sociale basis is gelijk gebleven aan vorig jaar. Een verdere versterking van de sociale basis zou ervoor moeten zorgen dat dit percentage verder stijgt. Hier moet dan ook onverminderd aandacht voor blijven.
Uitleg:
Deze indicator laat het percentage inwoners zien dat uitsluitend gebruik maakt van de sociale basis en dus geen beroep doet op de 1e of 2e lijn. Om het aantal te berekenen wordt het totaal aantal inwoners van Eindhoven geteld minus de inwoners met een geïndiceerde voorziening (2e lijn) en de inwoners die in beeld zijn bij de stichting WIJeindhoven (waar nog geen 2elijns bestelling is geplaatst).
Motivatie:
Deze indicator geeft informatie over de grootte van de groep inwoners die geen beroep doet op 1e of 2e lijnsondersteuning. Doel is dat dit voor zoveel mogelijk inwoners het geval is.
Beleids- beslissing:
De Kracht van de Stad. Kadernotitie-De Sociale Basis van WIJeindhoven (juni 2014).